Beleggen in variabele rente obligaties

Beleggen in variabele rente obligaties Uw belegging beschermen tegen inflatie met een obligatie? Of profiteren bij een stijgende rente en inflatie van de variabele rente obligaties, de inflatiegerelateerde obligatie. Bescherm uw beleggingen zo tegen inflatie. Geen vaste couponrente op deze obligatie dus, maar een variabele rente. U maakt zo winst als de rente stijgt met deze floating rate notes, variable rate notes, inflation linked bonds, inflatieobligaties en variabele lange rente obligatie. De couponrente gedurende de looptijd kan veranderen met de marktrente. Dat heeft ook zeer positieve gevolgen voor de beurskoers van deze obligaties. Ook als u een stijging van de rente verwacht, kunt u nu goedkoop kopen. Een voorbeeld zijn de ABN AMRO inflatie obligaties.

Uw vermogen beschermen tegen inflatie met de linked obligaties

Nu velen een aantrekkende inflatie verwachten is het goed om uw spaargeld en vermogen tegen de gevolgen van inflatie te beschermen. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door obligaties te kopen met een variabele couponrente. Die stijgen mee met de marktrente. Anders dan bij een obligatie met een vaste couponrente, profiteert u met een inflation linked bond van de inflatie en daarmee stijging van de rente. Het wordt hierna verder uitgelegd.

Beleggen in obligaties, wat is een obligatie?

Op school leren we dat een obligatie een lening is met een vaste couponrente. Obligaties zijn zo vergelijkbaar met een spaarrekening met een vaste rente, waarbij u op een vaste datum uw rente krijgt, een spaardeposito. Er zijn een aantal opvallende verschillen tussen obligaties en een spaarrekening of spaardeposito:
  • De rente op een obligatie is meestal hoger dan op een gewone spaarrekening. Uitzonderingen hierop kunnen staatsleningen zijn van landen, die als zeer solide worden gezien.
  • Als de obligatie op de beurs wordt verhandeld, zijn er ook koersschommelingen. Wie tussentijds verkoopt kan een koerswinst, of koersverlies behalen. Dit kan op een spaarrekening alleen als sparen wordt gecombineerd met beleggen.
  • Er is een bepaalde looptijd zoals bij een spaardeposito. Anders dan bij een spaardeposito kunt u een obligatie altijd verkopen.
  • Aan het einde van de looptijd van een obligatie krijgt u, als u de obligaties nog bezit, de nominale waarde van de obligatie terug. We noemen dit een terugbetaling à pari. Dit speelt bij een spaarrekening niet.

Variabele rente obligaties

Maar op het bovenstaande zijn ook allerlei varianten ontwikkeld. Zo zijn er obligaties die helemaal geen couponrente geven. De zero-bonds. Of de obligaties met een variabele rente. De obligaties met een variabele rente zijn aantrekkelijk in een tijd van inflatie of wanneer u binnenkort inflatie verwacht. Bij een gewone obligatie zorgt een stijgende marktrente voor een lagere beurskoers, omdat die obligatie daarmee minder aantrekkelijk is geworden dan obligaties die nieuw worden uitgegeven tegen een hogere rente. Door de beurskoers te verlagen wordt het effectief rendement per opnieuw geïnvesteerde euro min of meer gelijk getrokken. Bij obligaties met een variabele rente werkt dat iets anders. Doordat de obligaties meestijgen met de hogere rente, blijven ze voor investeerders interessant. Hoe interessant hangt af van de onderliggende voorwaarden van de obligatie en de verwachtingen over de toekomstige rente en inflatie.

Obligatie gekoppeld aan de marktrente

De obligaties met een variabele rente kunnen op allerlei manieren aan een marktrente gekoppeld zijn. Zo zijn er obligaties die meteen doorgeven wat de marktrente doet, maar ook obligaties die alleen een rentestijging boven een bepaald niveau geheel of ten dele doorgeven. Bovendien is van belang welke peildatum er geldt. Vaak vindt de koppeling aan de rente eenmaal per jaar plaats. Hoe verder de peildatum weg ligt ten opzichte van het heden, en hoe geringer de koppeling is, hoe gevoeliger de koers van de obligatie blijft voor veranderingen in de marktrente. Ook met het begrip marktrente moet men oppassen. Sommige obligaties gebruiken de 30 jaars swap rente of bijvoorbeeld de 5 jaarrente. Van alles is mogelijk als indicator.

Rekenvoorbeeld rendement obligatie:

Stel u hebt een variabele rente obligatie met een maximum couponrente van 7%, waarbij de jaarlijks couponrente gelijk is aan de 5 jaarrente. Stel de marktrente was 4% en stijgt naar 4,5%. Dan zult u vanaf de nieuwe peildatum 4,5% couponrente ontvangen tot aan de volgende peildatum. Stel nu dat de rente stijgt naar 7%, dan stijgt uw couponrente en rendement naar 6%.

Uit dit voorbeeld wordt duidelijk dat bij een stijging naar 4,4% de obligatie blijft leveren overeenkomstig de ontwikkeling van de marktrente. De gevolgen voor de koers zullen beperkt zijn, als niet nog veel meer inflatie wordt verwacht. Stijgt de rente naar 7% dan komt u met deze obligatie wel tekort, wat zal leiden tot een koersdaling. Maar ook in dat scenario zullen de gevolgen voor de koers naar alle waarschijnlijkheid geringer zijn dan bij een gewone obligatie.

De ABN AMRO inflatie obligatie

Een voorbeeld: Stel een ABN AMRO inflatie obligatie heeft een looptijd van tien jaar. Zodra de Europese inflatie omhoog gaat, stijgt de nominale waarde en de rentevergoeding. Dit wordt al interessant als de Europese inflatie de komende tien jaar meer dan 2,5 procent bedraagt.

Slot obligaties kopen

Als er inflatie is, is de variabele obligatie een interessante belegging, omdat in beginsel de couponrente meebeweegt met de marktrente. De obligatie behoudt daarmee zijn waarde. De voorwaarden van de obligatie bepalen de mate waarin dit gebeurt en dus ook de koersontwikkeling van uw stukken. Een gewone obligatie zal sterk in beurskoers dalen bij een hogere rente, maar daar hebt u geen last van als u de gehele looptijd uitzit. Het hangt dan ook voornamelijk van uw verwachtingen en uw risicobereidheid af voor welke obligaties u het beste kunt kiezen. Kijk en vergelijk dus.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obligaties met hoogste effectief rendementObligaties met hoogste effectief rendementWie het effectief rendement wil berekenen op obligaties, moet vooral kijken naar het effectieve rendement van de investe…
De kracht van obligatiesEen obligatie is een lening, uitgegeven door een onderneming of door de staat met een bepaalde looptijd. Veel mensen ver…
Hoe werkt een obligatie?Hoe werkt een obligatie?Beleggers hebben keuze uit een groot aantal verschillende beleggingsinstrumenten. Eén hiervan is de obligatie. Obligatie…
Beleggingen – beleggen in obligatiesBeleggingen – beleggen in obligatiesBeleggen kan op veel verschillende manieren. Veel mensen beleggen in beleggingsfondsen, omdat die doorgaans door deskund…

Keytrade Bank als online broker in Nederland?Keytrade Bank als online broker in Nederland?De Keytrade bank is vooral groot en populair in België. Zoals Nederland inmiddels te klein is voor de Binck bank, geldt…
Beursgoeroe: Geert Schaaij van BeursgenotenGeert Schaaij is sinds 1986 actief als onafhankelijk beleggingsadvisseur en vermogensbeheerder. Daarnaast is hij opricht…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-05-2021
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.