Internetbankieren veiliger

Internetbankieren veiliger Internetbankieren en veiligheid. Veilig internetbankieren, veilig betalingsverkeer en online betalen, kan dat? Bankieren online is nooit zonder risico. Veel Nederlanders gebruiken internetbankieren. Het is een gouden greep, omdat het voor de consument lekker gemakkelijk is en voor de banken lekker goedkoop. Internetbankieren is goedkoop en transparant. Het is ook veilig, als u zich aan een aantal regels houdt. Pas op voor phishing en andere gevaren. Laat uw bankrekening niet door criminelen digitaal plukken.

Banken en internetbankieren een gouden greep

Banken stoppen vele miljoenen in internetbankieren en niet voor niets worden de mogelijkheden van internetbankieren verder uitgebreid met allerlei apps. U kunt vrijwel overal online bankieren, maar fraude ligt steeds op de loer. Daarom moet u wel de goede beveiligingsmaatregelen treffen.

Fraude met internetbankieren

Dan nog is fraude met internetbankieren niet helemaal uitgesloten. En dat is niet alleen voor de consument heel vervelend, maar ook voor de banken zelf. Immers, wanneer de consumenten het internetbankieren niet langer vertrouwen, wordt de kip met de gouden eieren geslacht. En dat zou jammer zijn. Momenteel maken namelijk ongeveer negen miljoen Nederlanders gebruik van de mogelijkheden van internetbankieren. Het aantal fraude zaken in Nederland valt nog mee, maar is wel stijgende. In Het buitenland kunt u eenvoudig internetbankieren via de website van de bank. Zorg wel dat u dan de eventuele noodzakelijke codes bij u hebt.

Veiligheid van internetbankieren

Hoewel volledige veiligheid niet is te garanderen, kunnen banken en klanten er veel aan doen om de beveiliging te verbeteren en goed op orde te houden. Eén van die acties is het up to date houden van de software. Niet alleen de browser, maar ook andere software. Cybercriminelen zullen er namelijk alles aan willen doen om lekken in verouderde software in hun voordeel te benutten. Berucht zijn daarbij de Trojaanse paarden: vijandige software die de persoonlijke informatie tracht te achterhalen en probeert namens u betalingen te doen. Vaak hebt u dat pas door als het te laat is.

Manieren van internetbankieren

Alle banken hebben een methode van internetbankieren. Allemaal simpele en u went er snel aan:
  • ABN AMRO heeft een e.dentifier. U meldt zich hiermee veilig aan en krijgt zo ook codes door om uw betalingen te doen.
  • De ING bank gebruikt een scanner.
  • De SNS Bank hanteert de Digipass.
  • De Rabobank heeft de Random Reader en de Rabo Scanner.

Verder zijn er allerlei apps beschikbaar om eenvoudig en snel te kunnen betalen.

Veilig bankieren doet u op een veilige pc

Omdat de banken willen voorkomen dat de klanten het vertrouwen in het systeem verliezen en om het aantal fraudezaken zo beperkt mogelijk te houden, heeft de Nederlandse Vereniging van Banken, NVB, actie ondernomen. De Nederlandse Vereniging van Banken NVB geeft meerdere tips om de pc te beveiligen. Drie dingen moeten daarvoor zeker kloppen:

1. Klopt de pc beveiliging

Houdt de software up to date en controleer dit regelmatig. De website heeft een vragenlijst en video’s om u verder bij te praten over de noodzakelijke firewall, virusscanner, en updates.

2. Klopt de website, pas op voor phishing

Internetbankieren moet verlopen via een beveiligde verbinding. De website begint dan met https. Let er op dat de inlog procedure normaal verloopt, anders is er misschien sprake van phishing en pharming. Let ook op het certificaat en het hangslotje. De website van de bank moet een beveiligde verbinding hebben met het voorvoegsel https://. Reageer nooit op verzoeken om uw inloggegevens op te geven. Sluit het scherm ook nooit zonder eerst uit te loggen: op het kruisje klikken is onvoldoende om veilig uit te loggen.

3. Klopt de betaling

Controleer daarvoor regelmatig de afschrijvingen en overboekingen van en naar uw bankrekening.

Slot

Het initiatief van de NVB is een goede. In de praktijk blijken mensen te onvoorzichtig, terwijl er toch ook steeds kwaadaardige kapers op de loer kunnen liggen. Het zal daarom zijn, dat de NVB aangeeft geen volledige veiligheid te kunnen garanderen. Ook niet als u zich aan alle protocollen houdt, maar vergeet ook niet uw draadloos internet goed te beveiligen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Rabo Scanner van de RabobankDe Rabo Scanner van de RabobankDe Rabobank komt met iets nieuws, namelijk de Rabo Scanner. Dit apparaat moet uiteindelijk de Random Reader volledig gaa…
De Rabo Scanner, opvolger van de Random ReaderDe Rabo Scanner, opvolger van de Random ReaderKlanten van de Rabobank zullen langzaam maar zeker allemaal in het bezit komen van een Rabo Scanner. Dit apparaatje is b…
Hoe gebruik ik de Rabo Scanner?Hoe gebruik ik de Rabo Scanner?De Random Reader is in 2014 verleden tijd met de komst van de Rabo Scanner. De authenticatiemethode van de Rabobank heef…
Rabo Scanner vervangt Random ReaderRabo Scanner vervangt Random ReaderVoor alle rekeninghouders van de Rabobank heeft er eind 2015 een verandering plaatsgevonden. De voor de meeste als betro…

Bankgegevens, via SWIFT gaan bankgegevens de wereld overBankgegevens, via SWIFT gaan bankgegevens de wereld overPersoonlijke gegevens kunnen door de Amerikaanse opsporingsautoriteiten worden opgevraagd in het kader van de bestrijdin…
Gevaar voor de beurs komt uit het Oosten, de Carry TradeGevaar voor de beurs komt uit het Oosten, de Carry TradeVelen maken zich in 2018 zorgen over de Amerikaanse economie. Niet voor niets: de economie lijkt wat terug te vallen en…
Reacties

C. Heezen, 06-01-2011
Goedenavond,
Een cliente van mij heeft geen geld, staat meestal rood, cliente van ing. Haar rekening is gebruikt om een grote som geld op te zetten en het daarna weer door te sluizen? Ik begrijp hier niets van. Weet iemand wat dat kan betekenen/inhouden?

Mvg Reactie infoteur, 19-06-2018
Beste C. Heezen,
Als dit zo is, is er misschien sprake van een zogenaamde money mule:

http://www.financieel.infonu.nl/geld/20888-banken-waarschuwen-een-money-mule-wordt-altijd-gepakt.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Petra, 16-11-2007
Mijn Kaspersky Internet Security wil mij geen toegang verlenen tot 3keerkloppen omdat dat onveilig zou zijn. Heb ik de boel dan (te) goed voor elkaar of moet ik juist weten wat er op die site staat… Reactie infoteur, 19-06-2018
Beste Petra,
De site is van de Nederlandse Vereniging van Banken, en waarschuwt juist om je pc goed te beveiligen. Allerlei beveiligingstools woorden aangeraden, waaronder Kaspersky. Waarschijnlijk staat het beveiligingsniveau van je browser en firewall op hoog (bij Internet explorer:extra>internetopties>beveiliging), waardoor Active-X niet wordt uitgevoerd. De NVB is safe en het is aan jou om te bepalen of je de site wil zien. De relevante info staat immers al in het artikel. Overigens sluit ik niet uit dat je bij meer veilige sites problemen zult ondervinden, wellicht ook als je gaat internetbankieren.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L. J. Mikmak, 07-11-2007
Uitgebreid artikel, dat alle (?) facetten van het onderwerp belicht.

Het moeilijkste is n.m.m. het up to date houden van de beveiligingen y.w. hoe doe je dat c.q. hoe moet dat?

Dit speciaal voor mensen, die op een wat oudere leeftijd met de computer zijn begonnen en nu dus oud zijn! Reactie infoteur, 19-06-2018
Beste L.J. Mikmak,

Onderhavig artikel geeft een aantal tips voor de beveiliging. Zie ondermeer de in het artikel aan te klikken link onder "phishing en pharming".

Het up to date houden van de beveiliging van de pc is inderdaad essentieel. Het eenvoudigst is een goed internetpakket met daarin zowel een firewall en antivirus. Bijvoorbeeld Norton Internet Security, maar er zijn ook andere pakketten. Zie bijvoorbeeld de nuttige links rechtsboven op de site 3keerkloppen.nl

Als het beveiligingspakket goed is geïnstalleerd, gaat de update gedurende een jaar automatisch. Na een jaar kan de toegang tot updates tegen betaling worden verlengd. De indruk bestaat dat mensen te gemakkelijk met de beveiliging omspringen.

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.