Lijfrente uitkeren: bank of een verzekering

Lijfrente uitkeren: bank of een verzekering Lijfrente banksparen of een lijfrentepolis afsluiten? De uitkering en aankoop van een lijfrente kan niet alleen bij een verzekeringsmaatschappij maar ook bancair ofwel via een bank. Ook bij een bank kunt u lijfrente sparen. Een lijfrente verzekering mag natuurlijk, maar lijfrente hoeft niet via een verzekeraar. U kunt zelfs uw polis laten omzetten naar lijfrente sparen bij een bank. Maar let op, er zijn duidelijke verschillen tussen het uitkeren van een lijfrentespaarrekening via banksparen of een lijfrente verzekering via een verzekeraar. Kiest u voor banksparen of toch een lijfrenteverzekering. Waar u ook voor kiest, laat de vrijgekomen lijfrente uitbetalen waar u het meeste rendement krijgt en laat dit fiscaal slim uitbetalen.

Banksparen bij de bank

Banksparen is het via de bank op een geblokkeerde rekening sparen voor de aflossing van uw hypotheek of pensioen. Er zijn voldoende redenen om aan te nemen dat banksparen goedkoper is dan verzekerd sparen, ook al zullen waarschijnlijk door een toenemende concurrentie en een groeiende transparantie de verschillen kleiner worden. Wie een paar offertes aanvraagt voor banksparen zal zien dat het rendement in de meeste gevallen inderdaad veel hoger is dan bij een verzekeringsmaatschappij. U kunt een lijfrenteverzekering in veel gevallen ook laten omzetten in banksparen en lijfrente sparen.

Vrijgekomen lijfrente laten uitkeren met het hoogste rendement

Het is altijd goed, om bij verzekeraars en verschillende banken eens te gaan shoppen, om te zien waar u op uit komt. Bekende vragen om het hoogste rendement te krijgen zijn dan:
  • Hoeveel rendement geeft bank of verzekeraar?
  • Wat zijn de laagste kosten?
  • Wat past het beste bij u?
  • Wat zijn de voorwaarden?
  • Gaat het alleen om uw pensioen of zijn er ook nabestaanden?
  • Is er sprake van een pensioenbreuk of niet?

Lijfrente verzekering of lijfrentespaarrekening en lijfrente sparen

Het is een misverstand te denken, dat u alleen bij een verzekeraar terecht kunt, voor de uitbetaling van een eerdere lijfrentepolis. Als de polis tot uitbetaling gaat komen, doet u er goed aan, om niet alleen bij de verzekeraars de verschillende mogelijkheden te bekijken, maar ook bij de banken. Maar let op: er zijn duidelijke verschillen die bij wet zijn vastgelegd. Bekijk dus goed wat het beste bij u past.

Wettelijke verschillen tussen verzekering (lijfrente polis) en banksparen

Een groot verschil bestaat er bij het kiezen van een levenslange uitkering van uw lijfrente. Bij een verzekeraar is levenslang ook echt uw leven lang. Bij banken zit dat anders. Levenslang is voor een bank maximaal 20 jaar, als u op uw 65 met uitkeren start. Als u eerder start, geldt een termijn van maximaal 20 jaar plus het aantal jaren dat u eerder bent gestart. Een ander verschil is dat bij een uitkering via de bank, een tijdelijke uitkering minimaal 5 jaar moet duren en maximaal circa 20.000 euro per jaar mag bedragen.

Nabestaanden en lijfrente

Bovenstaande heeft ook belangrijke gevolgen voor uw partner. Die is immers beter af met de zekerheid van een levenslange uitkering. Daarom kiest u voor een uitkering aan een partner of nabestaande beter voor een uitkering via de verzekeraar dan een bank. Anderzijds geeft banksparen het voordeel dat het opgebouwde kapitaal altijd geheel moet worden uitgekeerd. Maar als u beiden 84 jaar oud bent en gezond, heeft u daar niet meer zo veel aan.

Uitgesteld betalen van vrijgekomen lijfrente

Het uitgesteld betalen van de vrijgekomen lijfrente is ook een punt, waar u op moet letten. Door een lage rente kan het voordeliger zijn, om de uitkering van de lijfrente nog even uit te stellen. Ook daar zit nog en addertje onder het gras: bij een bank is het niet mogelijk, om de uitkering uit te stellen tot na uw 70e. Schenken aan uw nageslacht kan helaas ook niet.

Verzekeraar en lijfrentepolis

Van belang is ook uit welke periode uw bestaande lijfrentepolis stamt. De polissen van vóór 1992 kennen vele voordelen omtrent uitbetaling, afkoop en schenking. Gaat u met zo’n polis naar een bank voor uitbetaling, dan vervallen de voordelen van deze polissen. Ze worden immers vervangen door de nieuwe voorwaarden, die voor banken gelden. En het is maar de vraag of die opwegen tegen de voordelen die u eerder had.

Lijfrente sparen bij een bank

Anders dan bij een verzekeraar is bij een bank in geval van overlijden het erfrecht leidend. De lijfrentespaarrekening gaat over naar de erfgenamen. De verdeling van uw opgebouwde spaargelden vindt plaats, zoals u al dan niet per testament hebt geregeld, of anders via de wettelijke verdeling. Onderstaand een schematisch voorbeeld van wat er gebeurt met de bancaire lijfrente bij overlijden:

Verschillen tussen banksparen en een lijfrenteverzekering:

1. Bancaire nabestaanden lijfrente voor niet familielid
De uitkeringen moeten:
  • Direct na het overlijden van de verzekerde ingaan.
  • Toekomen aan een natuurlijke persoon.
  • Minimaal 5 jaar duren.
2. Bancaire nabestaanden lijfrente familie, wanneer de erven jonger zijn dan 30 jaar
De uitkeringen moeten:
  • Direct na het overlijden van de verzekerde ingaan.
  • Toekomen aan een natuurlijk persoon.
  • Zo zijn dat:
    • Tussen de eerste en laatste termijn minimaal 5 jaar zitten, met als maximum het aantal jaren dat een erfgenaam jonger is dan 30 jaar.
    • Of de uitkering minimaal 20 jaar duurt.
3. Bancaire nabestaanden lijfrente familie, wanneer erfgenaam 30 jaar of ouder is
De uitkeringen moeten:
  • Direct na het overlijden van de verzekerde ingaan.
  • Toekomen aan een natuurlijk persoon.
  • Minimaal 20 jaar duren.

Slot lijfrente

Allemaal maatwerk dus, waarbij u duidelijk uw wensen op tafel moet leggen, en goed moet vragen en nagaan wat een en ander in uw situatie zal betekenen. Wat wilt u met uw lijfrente bereiken en wat doet u met de vrijgekomen lijfrente. Brand New Day is nieuw en overboeken naar Brand New Day is gratis. Vraag altijd voldoende offertes aan om maximaal van uw lijfrente te profiteren.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2020 en 2021?Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2020 en 2021?Lijfrente uit lijfrente sparen bij een bank (banksparen) of uit een lijfrentepolis en lijfrenteverzekering bij een verze…
Banksparen & Leefrente bij ABN AMRO 2021Banksparen & Leefrente bij ABN AMRO 2021Belastingvrij banksparen met de lijfrente bij ABN AMRO? Bij deze bank heet dat leefrente sparen in 2020 en 2021. Met de…
Lijfrente berekening doet u onlineLijfrente berekening doet u onlineU kunt zelf online uw lijfrente berekenen. Stel uw lijfrente komt binnenkort vrij, dan wilt u ook weten hoeveel geld u n…
Lijfrente BegrippenLijfrente BegrippenIn dit artikel worden de belangrijkste begrippen besproken met betrekking tot lijfrente, op alfabetische volgorde. Afkoo…

Uw aansprakelijkheidsverzekering (AVP) en motorrijtuigenAutoschade komt helaas dagelijks voor. Vele mensen vragen zich af of zij schade die zij hebben veroorzaakt met of door e…
Uitvaartverzekering: kosten en afsluitenUitvaartverzekering: kosten en afsluitenHoewel je er liever niet aan denkt, kan het toch verstandig zijn om een uitvaartverzekering te overwegen. Jaarlijks stij…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.